2.2.2. EUROPASAS

EDCI skirta dviem pagrindinėms suinteresuotųjų šalių grupėms:

  • besimokantiems, kurie po pasiekimų gauna mikro-kredencialą ir 
  • mikro-kredencialo išdavėjams. 

Trečioji svarbi tikslinė grupė yra MC pripažįstančios institucijos arba darbdaviai,  apie juos šioje mokymo medžiagoje nekalbama.

EUROPASAS skirtas visų pirma besimokantiesiems, nes tai yra daugiakalbė mokymosi ir darbo Europoje priemonė. Užsiregistravęs sistemoje besimokantysis gali susikurti, tvarkyti ir plėsti savo asmeninį profilį. Sistemoje yra CV ir motyvacinio laiško kūrimo  funkcijos. Be to, galima naudotis asmeninių įgūdžių ir pomėgių katalogu bei skaitmeninių įgūdžių testu. 

 



EUROPASAS yra susietas su nacionalinėmis kvalifikacijų sąrangomis (NKS) ir jame pateikiamos rekomendacijos dėl  kursų bei darbo.


Pav. 2.3. Europaso funkcijos

Besimokantiesiems svarbiausias  su mikro-kredencialais susijęs EUROPASS bruožas pateikiamas galimybių gairių skyriuje, kuriame daugiausia dėmesio skiriama "Mokymuisi Europoje". 


Pav. 2.4. EUROPASS galimybių gairės 

Dokumentų bibliotekoje   pateikiami visi dokumentai  bei rinkmenos skirti mokymuisi ir darbui vienoje saugioje ir nemokamoje interneto erdvėje. Gyvenimo aprašymus, motyvacinius laiškus, skaitmeninius pažymėjimus, apdovanojimus, pažymėjimus, diplomus ir kitus svarbius dokumentus galite įkelti į EUROPASĄ. 

Čia galima saugoti skaitmeninius mikro-kredencialus kaip sertifikatus, kad juos būtų galima naudoti toliau, perkelti ir kaupti. Integruotoje skaitmeninėje piniginėje besimokantieji gali pridėti ir administruoti savo pažymėjimus, taip pat perduoti nuorodą juos išdavusiai institucijai, kad ši galėtų tiesiogiai įkelti skaitmeninius dokumentus. 

Išduodančiajai institucijai EUROPASAS - ne tik priemonė, padedanti fiksuoti visus turimus besimokančiųjų mokymosi pasiekimus, bet ir leidžianti išduoti dokumentus:


Pav.2.5. EUROPASS dokumentai

Aukštojo mokslo įstaiga, turinti kvalifikuotą elektroninį spaudą norėdama išduoti mikro-kredencialus, gali naudotis EUROPASS internetine įgaliojimų kūrimo priemone “EUROPASS Online Credential Builder”. Jame sukuriamas skaitmeninis duomenų ir įgaliojimų kokybės deskriptorių šablonas. Pirmasis žingsnis - sukurti pakartotinai naudojamus institucijos pritaikytus mikro-kredencialų šablonus. Juos galima papildyti studentų duomenimis ir, jei taikoma, pažymiais. Akivaizdu, kad išduodančioji organizacija taip pat gali įkelti parengtas mikro-kredencialų rinkmenas ir tiesiogiai pereiti prie jų skaitmeninio antspaudavimo.   

Šis įrankis "Credential Builder" veikia pagal ES projekto ECCOE, kuris bus pristatytas 2.2.3 skyriuje, sukurtą skaitmeninių įgaliojimų modelį.


Vienoje iš ECCOE rekomendacijų "Kaip..." parengtų keliomis kalbomis aprašomas MC išdavimo procesas.


Įvairios informacijos apie EUROPASS sistemą galima rasti EUROPASS interneto svetainės Audiovizualinėje skiltyje.

Labai tikėtina, kad aukštojo mokslo institucijos sukurs mikro-kredencialų išdavimo procesą, kuris vėliau galėtų būti perkeltas į EDCI ekosistemą. ES numato galimybę kurti savo programinę įrangą. Siekiant palengvinti automatinį duomenų perdavimą mikro-kredencialų išdavimo procese, aukštosios mokyklos virtualioje mokymosi aplinkoje (VLE), be "Moodle" ar kitos mokymosi valdymo sistemos (LMS), kad šis procesas veiktų turi būti numatytos tam tikros išankstinės sąlygos. 



Last modified: Wednesday, 19 April 2023, 1:45 PM