1.2.2. Galimos kliūtys ir kritiškas požiūris

Mikrokredencialai aukštojo mokslo srityje dar tik pradedami kurti. Siekiant įvertinti jų veiksmingumą ir priimtinumą, reikia atlikti atitinkamus tyrimus.

Kadangi švietimo ekosistemoje vyksta dinamiški pokyčiai, gali atsirasti įvairių kliūčių, trukdančių taikyti mikrokredencialus, pvz.

  • Kai kurie besimokantieji vis dar mano, kad MC turi mažesnę vertę nei tradiciniai sertifikatai. Suinteresuotosioms šalims gali prireikti pagalbos, kad jos suprastų, jog MC iš tiesų suteikia galimybę mokytis šiuolaikinių ir nuolat kintančių įgūdžių, taip pat žinių, atitinkančių esamus ir būsimus poreikius. Taigi, pažymėjimus išduodančios organizacijos turi informuoti apie savo MC pagrįstumą. Jos gali mokytis iš nuolatinių suinteresuotųjų šalių atsiliepimų, kad galėtų informuoti apie savo MC kūrimą, kokybės standartus ir komunikaciją.
  • Žmogiškųjų išteklių specialistai ir aukštųjų mokyklų priėmimo komisijos gali nesiryžti pripažinti MC įdarbinimo ar priėmimo procese, jei nėra įrodymų apie aktualumą ir skaidrų vertinimą. Be abejo, norint, kad aukštosios mokyklos ir darbdaviai taip pat pripažintų MC, svarbu, kad būtų užtikrinta MC kokybė, o mokymosi rezultatai būtų pateikiami pagal standartą, užtikrinantį palyginamumą. Svarbų vaidmenį gali atlikti ir išduodančiojo subjekto reputacija bei institucinė akreditacija.

Be įvairių kliūčių MC ekosistemos naudotojų ar išduodančiųjų srityje, yra ir keletas bendresnių kritinių aspektų, kuriuos surinko dalis mokslo bendruomenės ir aptarė politikos formuotojai.  Mikrokredencialai kritiškai vertinami dėl įvairių priežasčių:

  • Viena vertus, teigiama, kad mikrokredencialų populiarumas atspindi siekį išskaidyti aukštojo mokslo mokymo programas ir laipsnių programas siekiant didesnio efektyvumo ir pelningumo (Ralston 2021). 
  • Kita vertus, autoriai įžvelgia tam tikrą riziką, pastebėdami atgimstantį pramonės ir aukštojo mokslo vadovų judėjimą, kuriuo siekiama pakeisti aukštojo mokslo mokymo programas į profesinį mokymą (Ralston 2021). Šiuo požiūriu MC įvardijami kaip neoliberalaus mokymosi postulatų rezultatas. Manoma, kad tikslo neturinčiam ir į savarankišką mokymąsi orientuotam mokymuisi aukštojoje mokykloje gresia pavojus. 
  • Kritiško požiūrio šalininkai taip pat gali manyti, kad MC yra priemonė, padedanti didinti žmogiškojo kapitalo potencialą, kad būtų galima manipuliuoti aukštojo mokslo programomis, siekiant jas suderinti su darbo rinkos reikalavimais.  (Wheelan 2021). Mikrokredencialai paprastai netaikomi bendrojo ugdymo programoms, prioritetas teikiamas taikomųjų žinių ir įgūdžių perdavimui siekiant patenkinti darbo rinkos poreikius.
  • kadangi konkrečios profesijos kompetencijos daugeliu atžvilgių galioja, darbuotojai turi nuolat grįžti pas mokymosi visą gyvenimą paslaugų teikėjus, kad atnaujintų savo įgūdžius, ir galbūt už tai sumokėti nemažą finansinį įnašą (Ralston 2021).

Tačiau, nepaisant kritikos iš dalies, kai kurie autoriai įžvelgia galimybių pagerinti "MC beprotybės" poveikį, vėl įvedant " akivaizdžiai žmogiškuosius elementus" (Pollard 2022).

Tačiau, nepaisant kritikos iš dalies, kai kurie autoriai įžvelgia galimybių pagerinti "MC beprotybės" poveikį, vėl įvedant " akivaizdžiai žmogiškuosius elementus" (Pollard 2022).

Atitinkamai, idėjas dėl reguliuojamo ir naudingo būsimo mikrokredencialų suteikimo galima apibendrinti trimis veiklos kryptimis: 

  • įtraukti mikrokredencialus į įprastą mokymo programą,
  • suderinti juos su aukštojo mokslo institucijos misija,
  • puoselėti ir palaikyti kritišką ir reflektyvią mokymosi praktiką.

Šie trys aspektai tiksliai atspindi "DigiProf" mokymo medžiagos tikslus, susijusius su "mikrokredencialais". 

Last modified: Wednesday, 11 October 2023, 12:49 PM